Timo Rissanen

Fashion designer, PhD candidate (UTS).                             
After 14 great years in Sydney Australia, now in NYC.
Timo teaches Parsons the New School for Design University - New York, the sustainable development of fashion design.Timo's Fashion ideology, fashion creation without fabric waste creation through design practice.
You can read more Timo's thoughts about fashion from his blog.

Timo opettaa Parsons the New School for Design -yliopistossa New Yorkissa kestävän kehityksen vaatesuunnittelua.Timon fashion ideologia on luoda muotivaatteita niin, että kangas käytetään kokonaan hyväksi eikä kangasjätettä synny.
Voit lukea Timon ajatuksia muodista hänen Blogistaan.

Timo's blog:



  HS Artikkeli
NEW YORK.
Timo Rissasen pakastimesta on turha etsiä ruokaa. Suomalainen apulaisprofessori pakastaa marjojen sijaan farkkuja.
Rissanen, 35, opettaa Parsons the New School for Design -yliopistossa New Yorkissa kestävän kehityksen vaatesuunnittelua. Hän kannustaa ihmisiä kohtelemaan vaatteitaan hyvin - ja elää niin kuin opettaa.
Rissanen pakastaa farkkunsa, koska jatkuva peseminen ja kuivaaminen kuluttavat vaatetta ja kuormittavat ympäristöä. Kylmässä lähtee haju eikä farkkuja tarvitse pestä kuin kerran puolessa vuodessa.
ENTÄ SITTEN? Vaatteiden ympäristöystävällisestä tuotannosta ja ylläpidosta on puhuttu muotipiireissä viime vuosina paljon.
Rissanen on tehnyt puheista sovelluskelpoista tiedettä. Hän on kansainvälisissä suunnittelupiireissä zero waste -designin guru. Siinä vaatteet suunnitellaan niin, ettei hukkakangasta tule senttiäkään.
"Kaavojen teko alkaa perinteisesti sen jälkeen kun vaate on suunniteltu. Zero wastessa kaavojen teko alkaa ennen kuin suunnittelija edes tietää, miltä vaate valmiina näyttää. Yksityiskohdat syntyvät kankaan leveyden perusteella." Rissanen sanoo, että nollahukka-ajattelussa on paljon yhteistä suomalaisen kansanviisauden kanssa. Tiukkoina aikoina ei ole heitetty mitään pois, ja nuukuus on hyve. Siksi mummon paikatut kapiolakanat ovat osa Rissasen opetusmateriaalia New Yorkissa.
ALUN PERIN Rissasesta piti tulla biologi. Hän asui Nummelassa ja oli intohimoinen lintujen tarkkailija. Ompelu oli toinen harrastus. Hän tapasi vastavalmistuneen vaatesuunnittelijaystävänsä ja tajusi, että leivän voi saada vaatealaltakin.
21-vuotiaana kuuden ällän ylioppilaana hän lähti Australiaan opiskelemaan vaatesuunnittelua ja kiinnostui zero waste -designista.
"Jouduin opettelemaan suunnitteluprosessissa kaiken uudelleen." Rissanen valmistui Sydneystä vuonna 1999. Sittemmin hän on perustanut oman yrityksen ja saanut zero wastesta kertovan väitöskirjansa viittä vaille valmiiksi.
Rissanen muutti New Yorkiin tämän vuoden tammikuussa. Nyt käynnissä on yliopiston historian ensimmäinen zero waste -kurssi.
"Kiinnostus on ollut valtavaa, vaikka New Yorkissa ajattelutapa on Australiaa kaupallisempi. Luovuutta toppuutellaan ajoittain kaupallisin perustein." Kunnianhimoisena tavoitteena on saada suuretkin valmistajat uudistamaan suunnitteluaan niin, että hukkakankaan määrä vähenee nykyisestä 20 prosentista nollaan.

The hoodie and                                                 
instructions


LeggingsWith Pattern


Alla hupparin kaava (suomenkielinen) ja työohje.   



Hukaton huppari vaatii taitoa HUPPARI
Timo Rissasen HS:lle suunnittelema huppari on zero waste -ideologian mukainen: kangasta menee hukkaan vain 0,05 prosenttia.
"Huppari poikkeaa tietyistä leikkaus- ja ompeluperinteistä ja saattaa siksi näyttää monimutkaiselta. Kannattaa kopioida kaava paperille (A4), leikata vartalopalat, hihat ja huppu, ja teipata ne yhteen ennen projektin aloittamista. Tämä auttaa vaatteen rakenteen hahmottamisessa", Rissanen kertoo.
"Vaatteen idea ei ole 'pyhä'. Muuntele sitä oman maun mukaan." TARVIKKEET
Noin 155 senttiä raidallista puuvillaista interlock-neulosta, jonka leveys 155-172 senttiä, 25 senttiä neulostukikangasta, 55 sentin vetoketju, 30 senttiä kuminauhaa (leveys 5 senttiä), 2 metallista sirkkarengasta, 2 metriä paksua nyöriä.
KAAVAT JA LEIKKAUS
Piirrä kaavat leikkuusuunnitelman mukaan. Jos neulos on eri levyistä kuin ohjeessa, vartalo- ja huppupaloja voi leventää tai kaventaa tarpeen mukaan käyttäen hyväksi vinoja leikkausviivoja.
Kankaan joustavuuden ansiosta kaavan kanssa ei tarvitse olla kovin tarkka. Asettele kaavat neuloksen päälle ja leikkaa. Huomaa, että takavartaloa ja hihanaukkoa ei leikata koko vartalopalan läpi.
OMPELU
Ompele huppari saumurilla tai ompelukoneen jousto-ompeleella.
1. Silitä vartalopalojen helmaan tylppäkulmaiset 10 sentin päärmeet. Se helpottaa niiden ompelua myöhemmin. Saumavara on joka puolella yksi sentti. Taittele helmankulmat siististi helman sisään.
2. Hupun ja hupun vuorin etureunoissa on laskokset: laskosta kohdat C kohtaan D.
Käännä hupunpidikkeen pitkät sivut vastakkain, ompele nurjalta puolelta ja käännä oikealle puolelle. Ompele tämä vartalopalojen keskietureunojen kärkiin (E) kankaan oikealle puolelle. Hupunpidike säilyttää hupun myssymäisen muodon.
Ompele huppu molempien vartalopalojen keskietuun. Aloita 32 senttiä vartalopalojen yläkärkien alapuolelta kohdista G kohtaan E, ompele viimeiseksi hupun kärki vartalopalojen keskitakaan kohdassa F.
3. Ompele keskitakasauma kolmessa osassa (vartalopalojen yläosa kohdasta F alaspäin, yläselkä, alaosa), jätä hihanaukkojen ja vyötäröhalkion kohdat vielä auki.
4. Ompele hupun vuori hupun sisälle piilottaen saumavarat. Hupun vuori on pienempi kuin huppu; kaitale, joka ommellaan myöhemmin, piilottaa vuorin etureunan.
5. Ompele kuminauhan päät kuminauhakujan päihin, sitten kuminauhakujan yläreuna vyötäröhalkioon. Tikkaa kujan alareuna ja kapeat päät.
Ompele kummankin hihan lyhyt suora reuna hihanaukkojen yläreunoihin kaavamerkkien H ja I mukaan.
6. Ompele hihasaumat yhdellä kertaa hihansuusta hihansuuhun niin, että samalla myös vartalopalat ja yläselkä yhdistyvät. Aloita liittämällä vasemman hihan kaavamerkit K ja L. Sauma päättyy yhdistämällä oikean hihan kaavamerkit K ja L. Huomaa, että hihansaumat kiertävät käsivarren spiraalina.
Ompele hihankäänteet renkaiksi, taita kaksinkertaisiksi ja ompele venyttäen hihansuihin. Ompele vetoketju etureunoihin, aloita silitetystä helmasta. Merkitse sirkkarenkaiden paikat neljä senttiä vetoketjun yläpuolelle ja kolme senttiä etureunasta.
7. Silitä nurjalle palat tukikangasta ja iske sirkkarenkaat paikoilleen. Metallirenkaiden sijasta voit ommella myös napinlävet. Tarkista etukäteen, että nyöri mahtuu kulkemaan renkaan läpi.
Leikkaa tukikankaasta myös etureunan kaitaleet. Voit yhdistellä tukikankaan osista kangasta säästääksesi. Silitä tukikangas kaitalepalojen nurjalle ja ompele palat yhdeksi pitkäksi kaitaleeksi.
8. Ompele kaitaleiden alareunat helmapäärmeen yläreunoihin ja huolittele etureuna ja hupunreuna kaitaleella yhtenä pitkänä ompeleena. Ompele taustapalat kaitaleen nurjalle puolelle nauhareikien kohtiin, jotta tukikangas ei näy nauhareikien läpi.
Käännä kaitaleen ulkoreunasta kapea päärme nurjalle ja tikkaa se, jotta vaate näyttää sisäpuoleltakin huolitellulta. Tikkaa hupun etureunaan nyörille kolme senttiä leveä kuja. Pujota nyöri kujaan ja kierrä päihin solmut.
9. Ompele helmapäärme kaksoisneulalla tai joustavalla siksakilla. Silitä huppari runsaalla höyryllä. Älä vedä vaan painele rautaa, jottei neulos veny turhaan.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Shingo Sato

Julian Roberts